marți, 29 noiembrie 2011

Prima reuniune de Proiect Comenius a Palatului Copiilor Bistrita-in Slovacia










In perioada 14 - 18 noiembrie 2011, o echipa formata din profesorii Sever Suteu, directorul Palatului Copiilor Bistrita, Iulia Istrate, profesor de informatica, coordonator al proiectului multilateral Comenius si patru elevi(Iulia Danciu, Georgiana Ilinca Mare, Cristian Teodor Hedes si Andrei Gabriel Chereja), au participat in Slovacia, la prima intalnire de lucru din cadrul proiectului Comenius, "Eco-Tour 2.0", proiect finantat din fonduri europene prin Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii.
In Slovacia au fost prezente cadre didactice si elevi din toate tarile partenere: Spania, Finlanda, Polonia,Turcia, Grecia, Italia , Slovacia, Olanda si Romania. Programul reuniunii a fost foarte bogat si a cuprins: primirea oficiala a delegatiilor celor 9 tari partenere de catre primarul si oficialitati ale orasului Vranov nad Topl’ou, vizitarea principalelor obiective turistice si culturale ale orasului, prezentarea tarilor si a scolilor partenere, prezentarea si detalierea activitatilor imediat urmatoare, intalniri de lucru, vizite de studiu in rezervatia  Parcul National Tatra (Tatransky Narodny Park), primul parc national si rezervatie naturala din istoria Slovaciei(infiintat  in anul 1948), observatorul astronomic al Academiei Slovace de Stiinte(Skalnaté Pleso), de pe varful Lomnicky.Parcul National Tatra Inalta (Tanap) are o suprafata de 70.000 de hectare si este cea mai spectaculoasa arie montana din Slovacia. Exista aici peste 20 de varfuri ce depasesc altitudinea de 2.500 m si circa 100 de lacuri glaciare. De la Skalnate Pleso-Lomnicke Sedloa se ajunge pe varful Lomnicky(2634 m) cu telecabina, care ofera o panorama splendida asupra imprejurimilor.
Muntii Tatra au ramas o "insula" montana extrem de valoroasa in peisajul tot mai sarac al habitatelor salbatice virgine de pe batranul Continent. Pana in prezent, oamenii de stiinta  au identificat un numar impresionant de specii animale si vegetale: 54 specii de tardigrade, 100 de rotifere, 22 specii de copepode, 162 specii de paianjeni, 81 specii de moluste, 43 specii de mamifere, 200 specii de pasari, 7 specii de amfibieni si doar doua de reptile. Cel mai des intalnite mamifere sunt caprele negre, ursii, marmotele, lupii, rasii, cerbii si mistretii.
Regiunea Tatrei beneficiaza de o flora bogata si diversa, botanistii identificand aproape 1.400 specii, 40 dintre acestea fiind endemice (specii care nu mai cresc in alta parte de lume). 
Echipa de proiect din Romania este responsabila cu studiul asupra reducerii impactului activitatilor umane asupra climei si limitarea efectelor schimbarilor climatice.Obiectivele propuse sunt:cresterea gradului de constientizare a tinerei generatii privind schimbarile climatice, cresterea participarii tinerilor la actiuni de reducere si prevenire a schimbarilor climatice, imbunatatirea calitatii educatiei privind mediul si schimbarile climatice, cresterea implicarii societatii civile in dezvoltarea politicilor publice pentru reducerea impactului activitatilor umane asupra climei si limitarea efectelor schimbarilor climatice.Rezultatul studiului va fi publicat intr-o carte, ce va cuprinde activitatile desfasurate de toate cele 9 tari implicate in proiect.
Activitatile prevazute in proiect vor fi derulate pe parcursul a doi ani scolari 2011-2013, vor implica un numar mare de elevi din fiecare institutie de invatamant, iar produsele proiectului (o carte cu activitatile desfasurate, pliante, mape, brosuri, eseuri, grafice, tabele, filme, prezentari power point, albume foto) vor putea fi utilizate la nivelul fiecarei scoli participante in cadrul activitatilor educative formale si nonformale.
In fiecare scoala se va realiza un spatiu de informare despre calendarul activitatilor proiectului Comenius, de expunere a produselor realizate in cadrul proiectului.
Reuniunea de proiect, desi a fost prima, a fost un adevarat schimb de experienta, de impresii si informatii in domeniul educativ, dar a permis si realizarea unor schimburi interculturale (cunoasterea traditiilor si obiceiurilor locale).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu